Breadcrumbs

Вести

Владата урива рекорди во молчење, не одговора на прашањa

Владата на Никола Груевски не само што урива рекорди во порастот на довербата туку урива рекорди и во степенот на молчење пред граѓаните. Од моментот кога се озакони слободниот пристап до информациите од јавен карактер, владината администрација целосно ги игнорира и ги бојкотира граѓаните. Владата не одговорила на ниту едно прашање!

Државните информации зад девет катанци

Тајна е колку држави не' признале под уставно име, колку се потрошени за „Инвестирајте во Македонија“, колку загадува „Окта“... ова е само дел од неславниот почеток на примената на Законот за слободниот пристап до информации од јавен карактер

Подобрување на имплементацијата на слободниот пристап до информации

На 30 мај (среда) 2007 година со почеток во 10:00 часот беше организирана  првата работна средба на тема: Подобрување на имплементацијата и примената на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер, Законот за безбедност на клацифицирани информации и Законот за заштита на личните податоци.

Слобода на информациите: Како да се постигне одговорност и транспарентност на владата

Од 19 до 23 март 2007 год, во организација на PAI–Public Administrational International, во Лондон, Велика Британија се одржа студиска програма: “Слобода на информациите: Како да се постигне отвореност и транспарентност на Владата“.

Искуства од примената на Законот за слободен пристап до информации

Искуства од примената на Законот за слободен пристап до информации На заедничка прес-конференција, одржана на 14 февруари 2007 година, ФИООМ и Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информации од јавен карактер ги  презентираа првите искуства, предизвици, дилеми и постигнувања од петмесечното спроведување на Законот за слободен пристап до информации.

Страница 15 од 17