Најнови вести

Работна средба за слободен пристап до информации

Во организација на Фондацијата Институт отворено општество Македонија вчера во Скопје се одржа третата работна средба на тема „Подобрување на имплементацијата и примената на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер, Законот за безбедност на класифицирани информации и Законот за заштита на личните податоци“.

Казни до 5.000 евра за објавување лични податоци

Со измените на Законот за заштитата на личните податоци што ги подготвува Министерството за правда, Дирекцијата за заштита на лични податоци ќе може да изрекува глоба до 5.000 евра за правни лица, а до 2.000 евра за физички лица при повреда на Законот.

Експертите бараат да се дефинира што е тоа јавен интерес

Подобрување на имплементацијата и примената на Законот за слободен пристап до информациите од јавен карактер, беше една од главните теми на дискусија на вчерашната тркалезна маса во организација на Фондацијата Институт отворено општество - Македонија и Фондацијата за одржливи информатички решенија „Метаморфозис“. Ова е втора по ред тркалезна маса, која овој пат беше посветена на медиумите.

Страница 23 од 27