Најнови вести

„Да не заборавам: Имам права!“ - започнува дистрибуцијата на роковник за 2014 година

Правната програма при Фондацијата Отворено општество – Македонија подготви роковник за афирмација на примената на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер. Роковникот кој ја содржи пораката ДА НЕ ЗАБОРАВАМ: ИМАМ ПРАВА!, наменет за активистите за човекови права и за студенти, ќе се дистрибуира бесплатно на обуките и јавните настани кои ги организира ФООМ, како и во ГЕМ клубот (ул. Караорман бб). Можете да го добиете и ако ни пратите е-маил на Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. .

Позитивен пример за примената на алатката FOI во светот

Весникот Дејли телеграф (Daily Telegraph ) преку слободен пристап до информации побарал информации за тоа дали, и кога, шкотскиот прв министер (Алекс Salmond) отплатил или не отплатил 259,40 £ од парите на даночните обврзници кои ги искористил за да плати за панталони за бал на кој присуствувал во Кина во декември 2011 година. Со тоа го поттикнал министерот да ги врати овие пари кои ги „позајмил“ од даночните обврзници. Повеќе за оваа сторија на следниот линк: Дејли телеграф

Половина од граѓаните не знаат дека постои Закон за слободен пристап до информации

Повеќе од половина, односно 52,3 отсто од граѓаните, не слушнале дека постои Закон за слободен пристап до информации од јавен карактер, иако истиот е донесен пред седум години. Од друга страна, голем дел од службениците кои располагаат со информации од јавен карактер, се плашат да дадат одредена информација. Ова го покажуваат резултатите од последното истражување на примената на Законот, презентирани на 27-ми септември 2013 година, по повод 28-ми септември, Меѓународниот ден на правото за слободен пристап до информации од јавен карактер.

Страница 3 од 27