Најнови вести

(Не)транспарентност во финансирањето политички партии

tm 1Во организација на Фондацијата Отворено општество - Македонија (ФООМ) и Транспарентност Македонија (ТМ), а по повод објавувањето на резултатите од првиот периодичен извештај, на 17 ноември се одржа тркалезната маса „Транспарентност во финансирањето на политичките партии“.

Во своето воведно обраќање, професорот Ванчо Узунов нагласи дека финансирањето на политичките партии сеуште претставува сива и нејасна зона, податна за ширење корупција, не само заради недоследностите во начинот на регупирање туку и заради начинот на кој се применува. Република Македонија, преку низа закони, се обврза да обезбеди еднаков пристап до изворите на финансирање за сите политички партии, а се обврза и да обезбеди и ефикасен контролен механизам кој треба да гарантира одговорност и транспарентност во финансирањето на политичките партии. Сепак, постојат низа недоследности, и од страна на политичките партии и од страна на државните институции кои имаа надлежности врз процесот. Државните институции не ги исполнуваат надлежностите, додека за политичките партии се стекнува впечатокот дека меѓу нив постои консензус да не се зборува отворено за финансирањето.

Тркалезна маса: Транспарентност во финансирањето на политичките партии

tm-logo
foom-logo


На 17 ноември (четврток), во хотелот Холидеј Ин (Дневна сала) со почеток во 11.00 часот, Транспарентност Македонија и Фондацијата Отворено општество - Македонија организираат тркалезна маса на тема: „Транспарентност во финансирањето на политичките партии“. Целта на средбата е да се презентира периодичниот извештај од истражувањето во рамките на проектот „Транспарентност во финансирањето на политичките партии“, како и да се идентификуваат насоки за натамошни активности за зголемување на транспарентноста во финансирањето на политичките партии во Република Македонија.

На тркалезната маса, на која се поканети претставници од институциите надлежни за надзорот и контролата на финансирањето на политичките партии, од парламентарните политички партии, граѓанскиот сектор и експерти, свои излагања ќе имаат: д-р Никола Тупанчески, поранешен претставник на ГРЕКО за РМ, д-р Рената Тренеска – Десковска, експерт и д-р Предраг Трпески, експерт.

Партиите да кажат кој им го полни чекмеџето

Меѓународен ден на слободниот пристап до информации

Дури 110 жалби против политичките партии стигнале до Комисијата за заштита на правото на слободен пристап до информации во изминатата година. Комисијата заклучува дека големиот број жалби поднесени против политичките партии се должи на нивната затвореност кога станува збор за финансиите и финансиските извештаи по основ на донации, како и на непознавањето на оваа правна регулатива. Но за информации не се затворени само партиите, туку и институциите. На ова се потсетува на денешното одбележување на Денот на слободниот пристап до информации.

Страница 9 од 27